MENU
novinky-a-odbornici

Aj štíhli majú pečeň zaliatu tukom, kto je ohrozený?

Ako má vyzerať detox
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Novinky a odborníci

Aj štíhli majú pečeň zaliatu tukom, kto je ohrozený?

Asi každý tretí človek vo vyspelom svete má nealkoholovú tukovú chorobu pečene. Ide o nezdravý, ale riešiteľný stav.

Nealkoholová tuková choroba pečene (NAFLD) je naozaj veľmi častým ochorením. Nespája sa len a nadváhou a obezitou. Opak je pravdou. Aj mnohí štíhli ľudia trpia NAFLD. Existuje totiž viacero faktorov, ktoré môžu viesť k hromadeniu tuku v pečeni. Časom sa z neho môže vyvinúť až cirhóza, kedy pomôže len transplantácia pečene.

Prečo sa v pečeni ukladá tuk?

Okrem nadváhy či obezity vedie k NAFLD aj dedičná predispozícia, a to bez ohľadu na hmotnosť. Ďalej tiež nezdravá strava s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov, pravidelná konzumácia alkoholu či užívanie liekov, ako sú steroidy a chemoterapeutické látky. Ďalšími rizikovými faktormi sú zdravotné problémy ako inzulínová rezistencia alebo cukrovka 2. typu. "Kombinácia faktorov životného štýlu, genetiky a zdravotného stavu prispieť k rozvoju stukovatenia pečene bez ohľadu na telesnú hmotnosť.“ hovorí gastroenteológ docent MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH.

Odborník síce upozorňuje, že pre prevenciu a liečbu NAFLD je nevyhnutná zmena stravovacích návykov, no "zaručené" diéty nie sú tou najlepšou cestou. Podľa docenta Kuželu je vhodné orientovať sa viac na rastlinnú stravu s dostatkom ovocia, zeleniny a celozrnných produktov, venovať sa pohybu, eliminovať stres a zabezpečiť si dostatok kvalitného spánku.

"Štúdie ukázali, že pokles hladiny cukru 2 až 4 hodiny po jedle je spojený so zvýšeným hladom," vysvetľuje lekár. Čiže, v dôsledku zjedenia niektorých typov jedál môžete v ďalších hodinách prijať zbytočne viac kalórií, lebo budete mať pocit zvýšeného hladu. "Na druhej strane je tomuto možné zabrániť správnym stravovaním a práve tak je možné dosiahnuť aj dlhodobé udržanie hmotnosti.“ dodáva doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD, MPH. A čo teda odporúča konzumovať pre zachovanie aj zdravej pečene?

Čo jesť pre udržanie zdravia?

„Zdravý tanier je z prevažnej väčšiny zložený z rastlinných produktov, teda z ovocia a zeleniny, strukovín a z menšej miery zo živočíšnych produktov. Polovicu taniera by malo tvoriť ovocie, zelenina a druhá polovica by mala byť zložená z celozrnných produktov, bielkovín z rastlín, nenasýtených rastlinných olejov a iba malého množstva živočíšnych bielkovín. Ohľadom mäsa sa stanovilo jeho množstvo na menej ako 15 %, pretože sa ukázalo, že zvýšená konzumácia červeného mäsa okrem iného zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Odporúča sa preto jesť iba približne 100 gramov červeného mäsa za týždeň alebo 200 gramov bieleho mäsa za týždeň. Základom je vyhnúť sa priemyselne spracovaným potravinám, teda polotovarom a rafinovaným cukrom. Predpokladá sa, že ak by všetci ľudia na zemeguli prešli na takéto zloženie taniera, mohlo by to zachrániť až 11,6 milióna ľudí pred smrťou,“ hovorí gastroenterológ Kužela.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor