< Späť na článok:

Najväčší ničitelia zubov: Za kazy a žlté sfarbenie môžu tieto nápoje a jedlá

Hush,Scared,Business,People,Coughing,Big,Pop-eyed,Fashion,Concept.,CloseHush,Scared,Business,People,Coughing,Big,Pop-eyed,Fashion,Concept.,Close
Káva nepoškodzuje naše zuby priamo, no zafarbuje ich rovnako ako napríklad cigarety či tabak. Ak chcete mať biely úsmev bez drahého bielenia, mali by ste ju vymeniť za čaj. „Zatiaľ čo si mnohí ľudia myslia, že čaj je pre zuby zlý kvôli zafarbeniu, zelené aj čierne čaje v skutočnosti obsahujú polyfenoly, ktoré interagujú s baktériami v zubnom povlaku. Tieto látky buď zabíjajú alebo zadržiavajú baktérie. To bráni baktériám v raste alebo tvorbe kyseliny, ktorá napáda zuby. V závislosti od typu vody, ktorú používate na varenie čaju, môže byť šálka čaju tiež zdrojom fluoridu,Káva nepoškodzuje naše zuby priamo, no zafarbuje ich rovnako ako napríklad cigarety či tabak. Ak chcete mať biely úsmev bez drahého bielenia, mali by ste ju vymeniť za čaj. „Zatiaľ čo si mnohí ľudia myslia, že čaj je pre zuby zlý kvôli zafarbeniu, zelené aj čierne čaje v skutočnosti obsahujú polyfenoly, ktoré interagujú s baktériami v zubnom povlaku. Tieto látky buď zabíjajú alebo zadržiavajú baktérie. To bráni baktériám v raste alebo tvorbe kyseliny, ktorá napáda zuby. V závislosti od typu vody, ktorú používate na varenie čaju, môže byť šálka čaju tiež zdrojom fluoridu,
Podobne ako káva aj víno spôsobuje zafarbenie zubov. Môžu za to látky nazývané chromogény. Víno má tiež tendenciu vysušovať našu ústnu dutinu. Ústa sa tak dehydratujú, čo má za následok nedostatočnú tvorbu slín,  ktoré nás ochraňujú proti vzniku zubného kazu a parodontitídy. Presne opačne pôsobí mlieko a mliečne produkty. „Mlieko, obyčajný jogurt a ďalšie mliečne výrobky obsahujú vápnik a fosfáty, ktoré pomáhajú vrátiť minerály, ktoré vaše zuby mohli stratiť v dôsledku iných potravín. Pomáhajú tiež pri obnove zubnej skloviny,Podobne ako káva aj víno spôsobuje zafarbenie zubov. Môžu za to látky nazývané chromogény. Víno má tiež tendenciu vysušovať našu ústnu dutinu. Ústa sa tak dehydratujú, čo má za následok nedostatočnú tvorbu slín,  ktoré nás ochraňujú proti vzniku zubného kazu a parodontitídy. Presne opačne pôsobí mlieko a mliečne produkty. „Mlieko, obyčajný jogurt a ďalšie mliečne výrobky obsahujú vápnik a fosfáty, ktoré pomáhajú vrátiť minerály, ktoré vaše zuby mohli stratiť v dôsledku iných potravín. Pomáhajú tiež pri obnove zubnej skloviny,
Sladené nápoje na zozname chýbať nemohli. V ústach nám narobia poriadnu neplechu. „Pre zdravšie ústa sa musíte vyhýbať sýteným nealkoholickým nápojom. Tieto nápoje sú hlavným zdrojom pridaného cukru a aby toho nebolo málo, väčšina nealkoholických nápojov obsahuje kyselinu fosforečnú a citrónovú, ktoré opotrebúvajú zubnú sklovinu,Sladené nápoje na zozname chýbať nemohli. V ústach nám narobia poriadnu neplechu. „Pre zdravšie ústa sa musíte vyhýbať sýteným nealkoholickým nápojom. Tieto nápoje sú hlavným zdrojom pridaného cukru a aby toho nebolo málo, väčšina nealkoholických nápojov obsahuje kyselinu fosforečnú a citrónovú, ktoré opotrebúvajú zubnú sklovinu,
Energetické nápoje majú síce povzbudivý účinok pre naše telo, to ale neplatí o našich zuboch. Naše sliny povypití týchto nápojov nie sú schopné neutralizovať v ústach kyseliny, čím sa prirodzene oslabuje zubná sklovina. Tej dokonca nerobia dobre ani bublinkové nápoje bez obsahu cukru.Energetické nápoje majú síce povzbudivý účinok pre naše telo, to ale neplatí o našich zuboch. Naše sliny povypití týchto nápojov nie sú schopné neutralizovať v ústach kyseliny, čím sa prirodzene oslabuje zubná sklovina. Tej dokonca nerobia dobre ani bublinkové nápoje bez obsahu cukru.
Hoci sú citrusy bohatým zdrojom vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných živín, pre zuby už také skvelé nie sú. „Aj keď kyslé jedlá, ako sú citróny a limetky, môžu byť chutné, časté vystavenie môže narušiť vašu sklovinu,“hovorí lekárka. Po konzumácii kyslých potravín sklovina na chvíľu zmäkne a je tak veľmi zraniteľná. Sliny však postupne nastolia v ústach opäť rovnováhu. Najviac agresívny je podľa odborníkov grapefruit a citrón, najmenšie riziko predstavuje šťava z pomaranča.Hoci sú citrusy bohatým zdrojom vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných živín, pre zuby už také skvelé nie sú. „Aj keď kyslé jedlá, ako sú citróny a limetky, môžu byť chutné, časté vystavenie môže narušiť vašu sklovinu,“hovorí lekárka. Po konzumácii kyslých potravín sklovina na chvíľu zmäkne a je tak veľmi zraniteľná. Sliny však postupne nastolia v ústach opäť rovnováhu. Najviac agresívny je podľa odborníkov grapefruit a citrón, najmenšie riziko predstavuje šťava z pomaranča.
Medzi najhorších nepriateľov zdravých zubov patria určite cukríky. Žuvacie sú typické „vyťahovače plômb“ a nebezpečne sa lepia na zuby, ale cmúľacie na tom nie sú o nič lepšie. Nakoľko ich cmúľame oveľa dlhšie, cukry v nich obsiahnuté sa môžu kontinuálne a nenápadne uvoľňovať po dlhší čas. „Aby ste počas dňa prestali siahať po sladkom občerstvení, skúste žuvačky bez cukru. Je to skvelý tvorca slín a pomáha odstraňovať čiastočky jedla z úst,“ radí zubárka.Medzi najhorších nepriateľov zdravých zubov patria určite cukríky. Žuvacie sú typické „vyťahovače plômb“ a nebezpečne sa lepia na zuby, ale cmúľacie na tom nie sú o nič lepšie. Nakoľko ich cmúľame oveľa dlhšie, cukry v nich obsiahnuté sa môžu kontinuálne a nenápadne uvoľňovať po dlhší čas. „Aby ste počas dňa prestali siahať po sladkom občerstvení, skúste žuvačky bez cukru. Je to skvelý tvorca slín a pomáha odstraňovať čiastočky jedla z úst,“ radí zubárka.
Zdravú pochúťka plná vlákniny a vitamínov je nánápadným strojcom zubných kazov. Ako je to možné? Jednoducho. Keď sa z ovocia vyparí voda, zostane v ňom len koncentrovaná kyselina a cukor. Sušené ovocie sa vie veľmi jednoducho prilepiť na ryhy zubov, v ktorých sa môžu začať usádzať baktérie.Zdravú pochúťka plná vlákniny a vitamínov je nánápadným strojcom zubných kazov. Ako je to možné? Jednoducho. Keď sa z ovocia vyparí voda, zostane v ňom len koncentrovaná kyselina a cukor. Sušené ovocie sa vie veľmi jednoducho prilepiť na ryhy zubov, v ktorých sa môžu začať usádzať baktérie.
Potravinou, ktorú by ste na zozname asi nečakali, je chlieb. Obsahuje, rovnako ako mnoho iných potravín, škrob, ktorý naše sliny rozkladajú na cukry. Ten prispieva k rozvoju zubného kazu a nahráva množeniu baktérií. „Pokiaľ si so sebou neberiete do práce zubnú kefku, snažte sa vyhnúť jedlám obsahujúcim škrob, ktoré vám môžu počas obeda uviaznuť v ústach. Mäkký chlieb a hranolky sa napríklad môžu zachytiť medzi zubami,Potravinou, ktorú by ste na zozname asi nečakali, je chlieb. Obsahuje, rovnako ako mnoho iných potravín, škrob, ktorý naše sliny rozkladajú na cukry. Ten prispieva k rozvoju zubného kazu a nahráva množeniu baktérií. „Pokiaľ si so sebou neberiete do práce zubnú kefku, snažte sa vyhnúť jedlám obsahujúcim škrob, ktoré vám môžu počas obeda uviaznuť v ústach. Mäkký chlieb a hranolky sa napríklad môžu zachytiť medzi zubami,
Okrem sladkého nám však škodí aj slané. Obsahujú veľké množstvo škrbov, ktoré môžu byť príčinou zubného kazu. To platí aj pre zemiakove lupienky.  Ak chcete pri telke niečo chrumkať, skúste zeler alebo mrkvu. „Táto zelenina potrebuje veľa žuvania, čo stimuluje tok slín. Zeler je pre mňa najbližší k prírodnej dentálnej nite. Mrkva je tiež jednou z veľkých druhov zeleniny, ktorá bojuje proti dutinám, pretože obsahuje veľa vitamínu C, vápnika a keratínov, ktoré všetky ponúkajú zubné výhody,Okrem sladkého nám však škodí aj slané. Obsahujú veľké množstvo škrbov, ktoré môžu byť príčinou zubného kazu. To platí aj pre zemiakove lupienky.  Ak chcete pri telke niečo chrumkať, skúste zeler alebo mrkvu. „Táto zelenina potrebuje veľa žuvania, čo stimuluje tok slín. Zeler je pre mňa najbližší k prírodnej dentálnej nite. Mrkva je tiež jednou z veľkých druhov zeleniny, ktorá bojuje proti dutinám, pretože obsahuje veľa vitamínu C, vápnika a keratínov, ktoré všetky ponúkajú zubné výhody,
Pre pukance platí to isté, čo pre slané krekry. Vedeli ste však, že práve nevypukané zrniečka, sú najčastejšou príčinou zlomených zubov?Pre pukance platí to isté, čo pre slané krekry. Vedeli ste však, že práve nevypukané zrniečka, sú najčastejšou príčinou zlomených zubov?

1/11 Hush,Scared,Business,People,Coughing,Big,Pop-eyed,Fashion,Concept.,Close Foto: Shutterstock

2/11 Káva nepoškodzuje naše zuby priamo, no zafarbuje ich rovnako ako napríklad cigarety či tabak. Ak chcete mať biely úsmev bez drahého bielenia, mali by ste ju vymeniť za čaj. „Zatiaľ čo si mnohí ľudia myslia, že čaj je pre zuby zlý kvôli zafarbeniu, zelené aj čierne čaje v skutočnosti obsahujú polyfenoly, ktoré interagujú s baktériami v zubnom povlaku. Tieto látky buď zabíjajú alebo zadržiavajú baktérie. To bráni baktériám v raste alebo tvorbe kyseliny, ktorá napáda zuby. V závislosti od typu vody, ktorú používate na varenie čaju, môže byť šálka čaju tiež zdrojom fluoridu," vysvetlila zubárka. Foto: Shutterstock

3/11 Podobne ako káva aj víno spôsobuje zafarbenie zubov. Môžu za to látky nazývané chromogény. Víno má tiež tendenciu vysušovať našu ústnu dutinu. Ústa sa tak dehydratujú, čo má za následok nedostatočnú tvorbu slín,  ktoré nás ochraňujú proti vzniku zubného kazu a parodontitídy. Presne opačne pôsobí mlieko a mliečne produkty. „Mlieko, obyčajný jogurt a ďalšie mliečne výrobky obsahujú vápnik a fosfáty, ktoré pomáhajú vrátiť minerály, ktoré vaše zuby mohli stratiť v dôsledku iných potravín. Pomáhajú tiež pri obnove zubnej skloviny," povedala doktorka Hanna. Foto: Shutterstock

4/11 Sladené nápoje na zozname chýbať nemohli. V ústach nám narobia poriadnu neplechu. „Pre zdravšie ústa sa musíte vyhýbať sýteným nealkoholickým nápojom. Tieto nápoje sú hlavným zdrojom pridaného cukru a aby toho nebolo málo, väčšina nealkoholických nápojov obsahuje kyselinu fosforečnú a citrónovú, ktoré opotrebúvajú zubnú sklovinu," varuje zubárka. Namiesto toho skúste piť viac vody. „Fluoridovaná voda môže pomôcť predchádzať zubnému kazu. Ak si vyberiete balenú vodu, skontrolujte si obsah fluoridov na etikete," upozornila. Foto: Shutterstock

5/11 Energetické nápoje majú síce povzbudivý účinok pre naše telo, to ale neplatí o našich zuboch. Naše sliny povypití týchto nápojov nie sú schopné neutralizovať v ústach kyseliny, čím sa prirodzene oslabuje zubná sklovina. Tej dokonca nerobia dobre ani bublinkové nápoje bez obsahu cukru. Foto: Shutterstock

6/11 Hoci sú citrusy bohatým zdrojom vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných živín, pre zuby už také skvelé nie sú. „Aj keď kyslé jedlá, ako sú citróny a limetky, môžu byť chutné, časté vystavenie môže narušiť vašu sklovinu,“hovorí lekárka. Po konzumácii kyslých potravín sklovina na chvíľu zmäkne a je tak veľmi zraniteľná. Sliny však postupne nastolia v ústach opäť rovnováhu. Najviac agresívny je podľa odborníkov grapefruit a citrón, najmenšie riziko predstavuje šťava z pomaranča. Foto: Shutterstock

7/11 Medzi najhorších nepriateľov zdravých zubov patria určite cukríky. Žuvacie sú typické „vyťahovače plômb“ a nebezpečne sa lepia na zuby, ale cmúľacie na tom nie sú o nič lepšie. Nakoľko ich cmúľame oveľa dlhšie, cukry v nich obsiahnuté sa môžu kontinuálne a nenápadne uvoľňovať po dlhší čas. „Aby ste počas dňa prestali siahať po sladkom občerstvení, skúste žuvačky bez cukru. Je to skvelý tvorca slín a pomáha odstraňovať čiastočky jedla z úst,“ radí zubárka. Foto: Shutterstock

8/11 Zdravú pochúťka plná vlákniny a vitamínov je nánápadným strojcom zubných kazov. Ako je to možné? Jednoducho. Keď sa z ovocia vyparí voda, zostane v ňom len koncentrovaná kyselina a cukor. Sušené ovocie sa vie veľmi jednoducho prilepiť na ryhy zubov, v ktorých sa môžu začať usádzať baktérie. Foto: Shutterstock

9/11 Potravinou, ktorú by ste na zozname asi nečakali, je chlieb. Obsahuje, rovnako ako mnoho iných potravín, škrob, ktorý naše sliny rozkladajú na cukry. Ten prispieva k rozvoju zubného kazu a nahráva množeniu baktérií. „Pokiaľ si so sebou neberiete do práce zubnú kefku, snažte sa vyhnúť jedlám obsahujúcim škrob, ktoré vám môžu počas obeda uviaznuť v ústach. Mäkký chlieb a hranolky sa napríklad môžu zachytiť medzi zubami," upozornila zubná lekárka. Foto: Shutterstock

10/11 Okrem sladkého nám však škodí aj slané. Obsahujú veľké množstvo škrbov, ktoré môžu byť príčinou zubného kazu. To platí aj pre zemiakove lupienky.  Ak chcete pri telke niečo chrumkať, skúste zeler alebo mrkvu. „Táto zelenina potrebuje veľa žuvania, čo stimuluje tok slín. Zeler je pre mňa najbližší k prírodnej dentálnej nite. Mrkva je tiež jednou z veľkých druhov zeleniny, ktorá bojuje proti dutinám, pretože obsahuje veľa vitamínu C, vápnika a keratínov, ktoré všetky ponúkajú zubné výhody," opisuje odborníčka na zdravé zuby. Foto: Shutterstock

11/11 Pre pukance platí to isté, čo pre slané krekry. Vedeli ste však, že práve nevypukané zrniečka, sú najčastejšou príčinou zlomených zubov? Foto: Shutterstock

Populárne video